Vandtæt ?

IP-klassificering vandtæt ?
Vandtæt ? IP (Ingress Protection) klassificeringen fortæller os om armaturets evne til at tåle vand og fremmedlegemer. Det første ciffer betegner modstandsdygtighed mod faste fremmedlegemer (støv), og det andet ciffer modstandsdygtighed mod vand.

Modstandsdygtig mod faste legemer (støv) Modstandsdygtighed mod vand IPX0 Ingen beskyttelse mod vand og ikke vandtæt

IP2X Sikret mod standard prøvefinger

IPX1 Dryptæt

IP3X Sikret mod en 2,5 mm ståltråd eller værktøj

IPX3 Regntæt

IP4X Sikret mod en 1,0 mm ståltråd

IPX4 Sprøjtetæt

IP5X Støvsikker 

IPX5 Spuletæt

IP6X Støvtæt 

IPX6 Spuletæt mod sprøjt (højt tryk)

IPX7 Vandtæt (ned til 1 meter)

IP20
Et standard-interiørarmatur har normalt IPklasse 20. Det vil sige, at en person ikke skal kunne få stød ved at stikke en finger ind i et eksisterende hul i armaturet. Ellers ingen beskyttelse.

IP23 Regntæt
Når man først gør tiltag mod vand ovenfra, får man normalt en IP23. Kravet er, at der efter afsluttet test ikke skal være vand på elektriske komponenter. IP23 = stænktæt ± 60° ovenfra.

IP44 Stænktæt
IP3x/-4x betyder, at armaturet ikke må have åbninger, hvor man kan stikke et objekt med 2,5 mm/1,0 mm diameter ind. Testen udføres med ståltråd i rigtig diameter med defineret kraft (3 N/1 N). IPx4 betyder, at armaturet skal tåle vandsprøjt fra alle kanter. Testes med normeret sprøjteapparat. Armaturet bliver normalt ikke lavet vandtæt men med et vandledersystem, som hindrer vand i at nå elektriske dele og sørger for, at vandet også render ud igen.

IP54/55 Støv- og spuletæt
Dette betyder, at støv ikke kan trænge ind på elektriske komponenter, så der kunne opstå isolationsfejl. Armaturet skal være tæt, og pakning er derfor nødvendig. Testes i et støvkammer. IPx5 kræver modstandsdygtighed mod spuling (ikke højtryksspuling). Højere vandtryk og mængde kræver højere pakningstryk end IP54. IPx5 testes med spuleslange (6,5 mm dyse og 12,5 l/ min.).Afstand 3 m.

IP66 Støv- og spuletæt
IP6x er højeste tæthedsklasse for mekanisk indtrængning (objekter/støv). Der tillades ingen indtrængning af støv efter afsluttet test. Armaturet skal være helt tæt, også ved undertryk. Pakningstrykket skal derfor være tilstrækkelig højt for at hindre udjævning af undertryk. IPx6 er beskyttelse mod kraftig spuling og havvand. Dette er armaturer, som ofte bliver rengjort med højtryksspuler, eller som er monteret på skibe og udsat direkte for bølger. Ud over et højt pakningstryk for at sikre mod støvindtrængning lægges der mekanisk styrke ind for at sikre, at armaturet ikke åbner sig pga. det høje tryk og den store vandmængde. Dette gælder både deformering af skærm og funktion af lukkeclips. Testes med brandslange (dyse på 12,5 mm, og vandmængde 100 l/min.). Der tillades ikke spor af vand inde i armaturet efter afsluttet test.

IP67 Støv- og vandtæt
Samme tæthed mod mekanisk indtrængning som IP66, men skal kunne holde tæt efter 30 min. på 1 m’s dybde. Mekanisk er der ikke samme store krav som IP66, men det skal sikre, at armaturet ikke kollapser ved undertryk på 1 m’s dybde. NB: IP67-armaturer holder ikke nødvendigvis testen for IP66.

IP68 Kontinuerlig nedsænkning
Typiske brugsområder er undervandsbelysning i badebassiner og indvendig tankbelysning.

Find mere her https://da.wikipedia.org/wiki/IP-koden